top of page

EN KÖTÜSÜ GERİDE KALIRKEN GELECEĞE DAİR ÖNERİLER

Yazarın fotoğrafı: Cemal KızıltanCemal Kızıltan


Değerli üyelerimiz,

Turizmle ilgili kuruluşlar yan gelip yatadursunlar, Allah’tan bu ülkede sorumlu kuruluşlar da var ve bizler bu sayede dünyada, ülkemizde, şehirlerimizde neler olduğunu öğrenebiliyoruz. Deloitte Danışmanlık ekibi yine harika bir iş çıkartmış ve Covid-19 salgınının Türkiye’de, farklı sektörlere etkilerini analiz etmiş ve salgının etkilerinin tüketici davranış ve alışkanlıklarını nasıl etkilediğini araştırmışlar.


Bizde kendi bilgi, deneyim ve diğer araştırmaları içine katarak bir bilgilendirme yapmak istedik. Öncelikle; Tüketiciler sosyal mesafe politikaları ve kararlarına uyum sağlayarak, fiziksel deneyimlerden uzaklaşmış, daha mesafeli ve tedbirli davranmaya başlamış (kalabalık ve küçük metrekareleri olan ofislere girmek istemeyebilirler), internet kullanımının artması ile ücretsiz içerikler, güncel ve yeni yayınlar ve kampanyaları daha yakından ve dikkatli takip etmeye başlamışlar. Fiyat faktörü her zamanki gibi ön planda ama internetten, sırf fiyatı ucuz diye körlemesine alışverişin kazığını yedikten sonra daha dikkatliler.


Deloitte’in çalışmasına dönersek 60 kategoride, farklı iş alanlarını incelemişler, ama süper bir iş yapmışlar ve “Bankacılık” kategorisini Kamu Bankaları ve Özel Bankalar diye ikiye ayırmışlar, tahmin edeceğiniz gibi kamu bankaları özelleri fena halde sollamış. Başka neler var? Fitness uygulamaları, Mobil perakende, Online eğitim, Fiyat karşılaştırma, Tanışma uygulamaları, İkinci el satış, Müzik ve Spor salonu gibi ilginç iş kolları da var.

Bu çalışmaları infografik şemalara indirgemişler, bunlardan iki tanesini sizlerle paylaşmak istedik. Şema 1 ve 2’den göreceğiniz gibi bizim işlerimiz resmen MORARMIŞ DURUMDA. Özellikle otel, restoran, kültür-sinema, havayolu sektörlerine olan talep, yasak ve kısıtlamalar ile tüketici endişeleri nedeniyle sert bir şekilde düştü. Peki talep düştü diye (sevgili meslektaşımız Cem Polatoğlu’nun bir yazısında belirttiği gibi) taş mı yiyelim? Hayır, tabii ki işimize, gücümüze dört elle sarılalım. Kendimizi ve vizyonumuzu yenileyelim.


Bu amaçla sizler için hazırladığımız 3 aşamalı önerilerimizi aşağıda sıralıyoruz.

BİR STRATEJİNİZ OLMALI

Ne iş yaptığınızı, müşterilerinizin ihtiyaç ve beklentilerini sizden iyi kimse bilemez. Önce bunları listeleyin, sonra da yukarıda veriler ve salgının süregelen etkilerini hesaba katarak, yeni bir müşteri stratejisi belirleyin. Ofisinizin dekorunu gözden geçirin, daima temiz ve bakımlı olmasına özen gösterin. Ofiste kesinlikle sigara içilmesine izin vermeyin (sizde içmeyin) oturma düzenini sosyal mesafe kurallarına göre düzenleyin. Müşterilerinize tekrar ulaşabilmek için bir plan yapın; Mailing, mesaj, telefonla ulaşarak kendinizi hatırlatın. Yeni iş düzeninizi, yeni tur programlarınızı onlara anlatın.

MARKANIZI GÜÇLENDİRİN, YENİ İŞBİRLİKLERİNE AÇIK OLUN

Takılmayın siz Turizm Bakanının marka konusundaki sözlerine. İşinizi seviyor, müşterilerle iletişiminizi sürekli kılıyor ve bu sayede evinize ekmek götürüyorsanız kendi çapınızda bir markasınız. Hele ki bunu kendi ürünlerinizle (özel turlar, ekstra hizmetler, vb) destekliyorsanız işin önemli bir bölümünü tamamlamışsınız demektir. Bundan sonrası her ne satıyorsanız programlarınızı tanıtmak ve satmak! Bunu yapmak için kendiniz bir pazarlama stratejisi oluşturabilir, kampanya düzenleyebilir ve kendi ürünlerinizi satma yoluna gidebilirsiniz. Bunun için yeterli kaynak, bilgi, deneyim ve bütçeniz yoksa o halde TÜRSAB’ın ROTA programından yararlanabilirsiniz. Burası bir nev’i Pazar yeri ve her şirketin koyduğu ürünler belli bir disiplin içinde sunulup, satılıyor. Rota mükemmel mi, elbette değil, ama biraz destek ve çokça şirketin paylaşımı halinde işe yarar, denemenizde yarar var, en azından bir şey kaybetmezsiniz.

FARK YARATIN

Marka olmak için yüzlerce çalışana, ya da büyük miktarda sermayeye ihtiyacınız yok. Markanızı farklı kılmak, sadık müşteri profilinizi genişletmek ve yenilerini bulmak için önce onlara ne kadar değer verdiğinizi gösterin. Ürün gamınızı günün şartlarına göre yenileyin, 5 yıldızlı tesisler yerine daha uygun bütçeli tesisleri, hatta kamping (Örneğin; ALTIN CAMP&PARK OTEL/Burhaniye, Tel: 0545 255 22 70 www.altincamp.com) gibi alternatif tesisleri listenize ilave edin. Parası olan Otelde, olmayan çadır, ya da Karavanda yapsın tatilini, böylece her bütçeye hitap edin, avantaj sağlayın, haliyle fark yaratın.

Özetle enseyi karartmayalım, bugünlerde geçecek, bizler eski günlerimize, işimize, gücümüze döneceğiz, gelecek planlarımızı bu krizden öğrendiklerimizle birleştirip, ayağımızı yorganımıza göre uzatacağız.

Yukarıda da belirttiğim gibi elbet, sizler işinizi daha iyi bilirsiniz, ama bizler TURSAPNET ekibi olarak çorbada tuzumuz olsun istedik ve bu çalışmayı yapıp, sizlerle paylaşmaya karar verdik. Bu vesile ile değerli çalışmalarını bizimle paylaşmaktan geri kalmayan Deloitte ekibine de teşekkür ediyoruz.

Cemal Kızıltan

Kurucu Moderatör

TURSAPNET

 
 
 

Comments


bottom of page