top of page

DOĞAN GÖRÜNÜMLÜ ŞAHİN GİBİ BİR SERTİFİKA GELİYOR

Güncelleme tarihi: 2 Haz 2020

Eskiden araç ilanlarında sıkça rastlanırdı “Doğan görünümlü Şahin” başlıklarına. Şimdilerde benzeri bir olay Covid-19 üzerinden tezgahlanmakta..



Kültür ve Turizm Bakanlığı son yıllarda hep yaptığı gibi turizm şirketlerini yok sayarak, turistik tesislere “Covid-10 Sertifika Kriterleri” başlığı altında bir bilgilendirme dosyası gönderdi. Merak edenler için bu raporu yazımın ekine koydum, iş güç yok, vakit de çok oturdum, satır satır okudum, genelde uluslararası güvenilir ve uzman kuruluşlar olan T.C. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu, WTO-Dünya Sağlık Örgütü, Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, gibi kurumlar baz alınarak hazırlanmış, bir sorgulama formu, yeni bir kriter getirmiyor, sadece yeni dönem Otelciliğin hastane tadında olacağını, müşterilerin de tatilci değil, potansiyel hasta olarak değerlendirileceğini müjdeliyor. Kaldı ki, bu sorulara verilecek yanıtlara göre sertifika verilecekse geçmiş olsun, pek çok turistik işletmenin Covid-19 Üretim Çiftliğine dönüşme ihtimali çok ama çok yüksek.

Bu dosyayı incelerken gözüme bir madde ilişti ; H maddesinin başlığı Hotel Taşıtları!. Bu konuda standart sorular soruluyor, ama malum daha önce Hotellere transfer hakkı konusu epey başımızı ağrıttığından ister istemez, şöyle bir irkildim. Tam kendimi “amma da paranoyak olmuşsun” diye azarlayacakken elime “Konaklama Sektöründe Covid-19 Yönetim Kılavuzu” diye bir rapor daha geçti. Açık kaynak olarak lanse edilen ve 1 mayıs 2020 tarihinde yayınlanan bu raporun giriş yazısı ISIS Türkiye GM yardımcısı Dr. M. Recai YILMAZ liderliğinde bir ekip tarafından yazılmış. Raporda “katkıda bulunanlar” başlığı altında 46 kişilik bir liste var. Listede genel müdürler, SPA Yöneticileri, Kalite Müdürleri, Eğitim ve İş Geliştirme Yöneticileri, Hukuk Müşavirleri ile Yönetim Danışmanları ile bol miktarda ISIS personeli yer alıyor. 46 kişi bir araya gelmiş, Covid-19 ile ilgili bir yönetim kılavuzu hazırlanıyor, ama aralarında Hiç tıp mensubu, uzman akademisyen veya gıda mühendisi yok? Bırakın onu hiçbir turizm şirketi sahibi, ya da yöneticisine de rastlamadım? Anlayacağınız kendileri çalıp, yine kendileri oynamışlar.

Raporun içeriği tam bir ortaya karışık durumu, belli ki birileri sipariş etmiş, ya da bu arkadaşlar durumdan kendine vazife çıkarmış, geleneksel “kopyala yapıştır” bilgiler ile artık sıradan bir insanın dahi bildiği jenerik önlemleri toparlamış, alt alta sıralamışlar, yabancı yayınlardan aldıkları şemaları dahi tercüme etme gereği duymadan koymuşlar, ortaya bu rapor çıkmış. 83 tane (yarısı Covid-19 sürecinden çok önce tarihlerde yayınlanmış, bir kısmı konuyla alakası olmayan, evde korunma yöntemlerini anlatan yazılar gibi) kaynak referans gösteriyorsunuz, ama her turistik işletmenin olmazsa olmazı olan ISO ve HACCP gibi iki kurumdan tek satır alıntı yok? Korkarım maksat “Dostlar alışverişte görsün” deyişini bir kez daha haklı çıkartmak..

46 kişilik, hesapta uzman kadro aralarında çay içip sohbet ederken, belli ki “raporda birkaç madde de bizden olsun” demişler ve hızlarını alamayıp, turizm şirketlerinin hizmet alanlarına dalmışlar. Mesela “Inspection grupların tesislere gerçekleştireceği ziyaretler fiziki mesafe kurallarına uygun olmalıdır, Inspection’ların, fiziki tur yerine online 360 derece sanal tur şeklinde yapılması tavsiye edilir.” gibi şeytanın dahi aklına gelmeyecek, son derece bilgece öneriler var. Bu da yetmemiş, arkadaşlar “Misafir Transferleri” konusunda da ahkam kesmişler. Haklılar, ne de olsa bu işler SPA Müdürleri, ya da Hukuk müşavirlerinden sorulur ve bu arkadaşların önerileri şöyle ;

1. Araçlar taşıma kapasiteleri göz önünde bulundurularak, fiziki mesafe kurallarına uygun transfer sağlanacak şekilde kişi sayısı sınırlandırılacak, kişi sayısı araç kapasitesinin yarısını geçmeyecek.

2. Transfer personeli veya varsa araç rehberi çalışma esnasında kişisel koruyucu ekipman (tek kullanımlık eldiven, maske, siperlikli maske) kullanacak.

3. Araçlar içerisinde taşınacak kişi sayısına göre yeterli sayıda maske bulundurulacak ve transfer sırasında tüm misafirlerin maske kullanmaları sağlanacak.

4. Araçlarda misafirlerin kullanımına yönelik el dezenfektanı bulundurulacak.

5. Tesise ait transfer araçlarının her transferden önce ve sonra havalandırılması ve başta el teması olan alanlar olmak üzere araç dezenfeksiyonu sağlanması ile yapılan bu işlemler kayıt altına alınacak.

6. Transfer hizmeti dış kaynaklı ise dezenfeksiyon önlemlerinin alındığı güvence altına alınacak.

7. Sürücü mutlaka kişisel koruyucu önlemlerini (maske ve gerektiğinde eldiven) kullanacak.

8. 15 dakika üzerindeki transferlerde, sürücü tarafından en az her 15 dk. da bir pencere açılarak içeriye yeterli temiz hava girmesi ve hava sirkülasyonu olmasını sağlayacak.

9. Araba içerisinde her transfer için zeminde tek kullanımlık kâğıt vb. paspas kullanılacak. Araç koltukları dezenfeksiyona elverişli olmadığı durumlarda tek kullanımlık araç örtüleri kullanılabilecek.

Bilmeyenleri bilgilendireyim; Transfer ve tur yapma hakkı 1618 sayılı kanun ile sadece Turizm şirketlerine verilmiştir. Oteller transfer, ya da tur yapamazlar! O sebepte yukarıda maddeleri okuyunca şaşırdım, ama sonra 6.cı maddeyi görünce irkildim, çünkü “dış kaynaklı transfer yapan” diye nitelenenler biz turizm şirketleriyiz. Bu arkadaşlara göre turizm şirketlerinin transferlerde yeterli önlem alıp, almadığımızı denetleyeceklermiş?

Şimdi ciddileşelim ve bu arkadaşlara günün sorusunu yöneltelim ; Kimsiniz siz? Hangi yetkiyle, ne cüretle böylesi mesnetsiz, keyfi kurallar koymaya kalkıyorsunuz? Denetiminizden geçemeyenler ne olacak? Kapıdan mı çevrilecek, tutuklanacaklar mı, üstlerine katran ve tüy dökülüp, sokaklarda mı dolaştıracaksınız?

Bu maksadını aşan raporu hazırlayanlar kimmiş diye araştırdım ve ISIS denen kurumun aslen Turizm Sektöründe Gıda Güvenliği, Su ve Çevre Hijyen Riskleri Yönetimi yapan bir şirket olduğunu gördüm. “Referanslar listesine baktığımda da “Sürpriz” karşıma Voyage Hotels çıkmaz mı? Ne tesadüf değil mi. Bu durumda, her iki raporu yayınlamak farz oldu, çünkü bunlar büyük ihtimalle, yarın öbür gün karşımıza sertifika diye çıkartacakları safsatanın ön çalışmaları.

Ve evet, üzgünüm, ama eskiden araba satarken bazı uyanık satıcıların “Doğan görünümlü Şahin” diye yazdıkları gibi bu sertifika işi belli ki boş çıkacak.

Cemal Kızıltan

Kurucu Moderatör

TURSAPNET

24 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page